Het valt niet mee om een huis te kopen, dat begrijpen wij als geen ander. Zeker als het gaat om een woning in een populaire stad, wijk of dorp is het lastig. Graag geven wij je wat tips over financiering om te kijken hoe jij in deze tijden tóch een woning kunt aankopen.
Inbrengen eigen vermogen
Met een hypotheek kun je 100% van de waarde van je woning financieren. Dit gaat om de getaxeerde woningwaarde, dus niet de uiteindelijke prijs waarvoor je de woning hebt gekocht. De kosten koper, makelaarskosten en notariskosten betaal je dus met je eigen vermogen.
Hoe meer eigen geld je kunt inbrengen, hoe hoger het aankoopbedrag van jouw droomhuis kan worden. Houdt altijd rekening met geld voor onvoorziene uitgaven.
Bespaar met een aankoopmakelaar
Gebruikmaken van onze aankoopdienstverlening kost geld, maar door een aankoopmakelaar in te schakelen ben je ook als een van de eersten op de hoogte van woningen die op de markt komen, die voldoen aan jouw wensen en eisen. Kom jij binnen met een aankoopmakelaar? Dan word je gezien als serieuze koper. Zo heb jij al een streepje voor bij de verkopende partij.
Energie besparen
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om energiebesparende voorzieningen te financieren via de hypotheek. Dit mag je doen tot 106% van de woningwaarde. Denk hierbij aan een zuinige verwarming, dubbelglas of zonnepanelen. Laat je hierover goed informeren door een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je hier meer over vertellen.
Starterslening
Sommige gemeenten bieden een starterslening aan. De starterslening is een lening waarmee je een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van je eerste woning. De starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal de Loan to Value) en de (eerste) hypotheek bij de bank. De SVN is een bijzondere hypothecaire lening. Op de door jouw gekochte woning vestigt de SVN een hypotheekrecht. Dit betekent dat je met de woning de zekerheid geeft dat je het geleende geld weer terugbetaalt. Het maximale bedrag wat je kunt lenen ligt gemiddeld rond de 30.000 euro. Dot kan per gemeente verschillen. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van het SVN.
Hulp
Iemand die bij kan springen? Dat kan een optie zijn als je vrienden of familie hebt die je financieel kunnen helpen. Door middel van een schenking of een generatiehypotheek. Bij een generatiehypotheek kunnen je ouders of grootouders je bijstaan in het afsluiten van een hypotheek. Zij tekenen dan voor het gedeelte wat je zelf niet kunt financieren. Als je samen met je ouders de financiering van je woning aangaat, wil je de zaken goed geregeld hebben. Daarbij is de keuze voor de juiste hypotheekvorm ook belangrijk. Tijdens een adviesgesprek met de hypotheekadviseur kom je erachter wat het beste past bij jouw situatie.